• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • Verandering is de enige constante in het leven

oktober 27, 2018

Verandering is de enige constante in het leven

We zijn vaak bang voor verandering. Want verandering is onzekerheid, en dat is iets waar we niet van houden. We willen juist wel zekerheid hebben, want dat is veilig. Ons brein is nu eenmaal zo ingesteld, dat het je wilt beschermen tegen onveilige situaties. En dus willen we controle hebben over de situatie. Een van de manier om controle te houden, is dus om verandering uit de weg te gaan.

Het gekke is alleen, dat de wereld continue verandert! Elke dag gebeuren er dingen in de wereld, die de zaken veranderen. Dat zijn inderdaad wereld gebeurtenissen, maar zelfs in ons dagelijks leven gebeurd dat. Neem bijvoorbeeld iets kleins als het weer. Je hebt een bbq gepland voor volgende week zaterdag, en prompt regent het die dag. Of je boekt je vakantie, en ja hoor, er is een hittegolf en je zit 3 weken opgesloten op je hotelkamer in de airco. Dingen gaan niet altijd zoals we plannen. Ze dwingen ons om te veranderen.

Nu zijn dit soort dingen niet heel schokkend, maar soms is de impact wel groter. Je raakt je baan kwijt, je relatie gaat uit, je kind krijgt een ongeluk, verzin het maar. Er zal dan iets moeten veranderen in je leven. En juist daar gaat het dan vaak fout. We raken er van in de war, voelen ons oncomfortabel in de verandering. Want, het is geen zekerheid. Het is nog niet in onze comfortzone hoe het gaat.

Maar juist omdat we zo gewend zijn dat alles gaat zoals we willen, vinden we veranderingen moeilijk. Want de dagelijkse praktijk heeft al jaren aangetoond dat je werk is zoals het is. Je doet het volledig vanuit je comfortzone. Je weet wat je te wachten staat, en je doet wat je moet doen. Je bent gewend dat je met je partner bent, hoe je leven daarop ingericht is, dus dat is jouw ‘gewone standaard leven’. Heerlijk voorspelbaar en duidelijk.

Maar dat is een schijnwerkelijkheid. Want het kan elk moment anders zijn. Anders worden. En dan? Dan ben je daar niet op voorbereid. Je bent geconditioneerd om het normale leven te laten gebeuren zonder er bij stil te staan wat het is.

Dus heb ik twee tips voor je. Leef je leven bewust en waardeer wat je hebt, én wees voorbereid dat verandering een constante factor in je leven is. Of je het nu bewust meemaakt of dat het een geleidelijke verandering is.

Kun je je nog herinneren dat roken op je werkplek heel normaal was? Ik wel. Zolang geleden is dat nog niet eens. Of hoe je leven er zonder smartphone uitzag? Dat is zelfs minder dan 10 jaar geleden. De wereld verandert continue, en jij verandert mee. In positieve ontwikkelingen, maar ook in de negatieve. Maar daar zul je actief iets mee moeten doen.

Weet dat je comfortzone van je leven nu een schijnwerkelijkheid is, want de resultaten uit het verleden zijn geen garanties naar de toekomst. De enige constante in ons leven, is dat de verandering.

Train je daar dus in. Wees je bewust, dat verandering normaal is. En dat het niet iets is waar je bang voor hoeft te zijn. Wees je bewust, dat verandering bij jou hoort. Omarm het zodat je er niet bang voor hoeft te zijn. Zodat je het zelfs zelf kunt opzoeken!

Hoe vaak betrap je jezelf er op dat je een bepaald onderdeel van je leven eigenlijk niet zo oke vindt? Je werk, je relatie, je vrijetijdsbesteding, wat het ook is, verander het! Want dat is normaal. Niet om het maar te laten zoals het is omdat we dat nu eenmaal gewend zijn.

Accepteer de veranderingen in je leven en laat dat jouw comfortzone zijn. Natuurlijk is het eng, en onduidelijk wat de toekomst dan gaat zijn. Maar heel eerlijk, dat is de toekomst altijd, want we weten nu eenmaal niet hoe de toekomst er voor ons uitziet. Niet over een jaar, niet over een maand, en ook niet over een dag.

Verandering is de enige constante factor in het leven. Dát is jouw zekerheid, maar alleen als je jezelf dat toestaat, toelaat en bewust maakt. Elke dag!

Related Posts

‘De wereld op zijn kop’ is alleen maar een ander perspectief van de waarheid

‘De wereld op zijn kop’ is alleen maar een ander perspectief van de waarheid

Fuck! Ik heb weer gefaald…

Fuck! Ik heb weer gefaald…

Hoe ook jij een echte prinses en cowboy kunt worden.

Hoe ook jij een echte prinses en cowboy kunt worden.

Hoeveel is jouw ‘ja’ waard?

Hoeveel is jouw ‘ja’ waard?

Maurice Zondag


Your Signature

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
%d bloggers liken dit: