oktober 25, 2018

I am enough

Ik hoorde vandaag een talk van Marisa Peer via The Mindvalley Podcast – een absolute must voor je podcast-playlist- over ons critische vermogen op onszelf.

‘Het maakt niet uit wat je tegen je brein zegt, het gelooft alles wat je zegt’. En dat is zo. Al onze gewoontes, al onze overtuigingen, het zijn de dingen waarvan we zeggen “zo ben ik nou eenmaal gewoon.” En dus is dat ook zo. Je brein geloofd je. En zal vervolgens alles doen om je gelijk te geven. Iemand die zegt: “Ik ben een praktijkman. Ik hou niet van theorie. Ik ben een doener.” Zal die persoon graag boeken lezen? Waarschijnlijk niet. “Ik ben niet sportief, ik ben gewoon motorisch niet zo sterk.” Zal die persoon 4 dagen in de sportschool te vinden zijn? Of 2 dagen? Uberhaupt? Nee, zeker niet. Want wat we tegen onszelf zeggen, is waar. Daar zorgt ons brein wel voor.

Het zijn niet eens de dingen die we hardop tegen onszelf zeggen. Maar heb je je hele leven al moeite om je financien op orde te krijgen, zeg je onbewust tegen jezelf dat je slecht met geld kunt omgaan. Heb je je hele leven al overgewicht, alle dieten geprobeerd en niets lijkt te werken? Je hebt tegen jezelf gezegd dat je nu eenmaal dik bent en waarschijnlijk toch niets lukt.

We zijn enorm critisch op onszelf. Waar je tegen een vriend zou zeggen “joh dat is helemaal niet waar man, je kunt juist wel goed koken/tennissen/schilderen”, zeggen we tegen onszelf altijd dat het beter kan. Dat het beter moet. Dit is niet goed genoeg, want kijk eens wat er allemaal fout ging?

We zijn enorm critisch op onszelf omdat we aan een standaard willen voldoen die we zelf gecreerd hebben, op basis van wat onze omgeving ons gezegd heeft, en wij daar van geinterpreteerd hebben.

Depressie, ongelukkig voelen, in het verleden blijven hangen, wordt allemaal veroorzaakt omdat we tegen ons brein de verkeerde dingen zeggen! Dus start met andere opdrachten geven. Critisch zijn mag, maar complimenten geven mag ook! Ja, ook aan jezelf. Trots zijn op jezelf, mag!

Ik ben OK.

I am enough. Ik ben oke. Het is goed hoe ik ben. Ik ben een goede zoon. Ik ben een goede dochter. Ik ben een goede vader. Ik ben een goede vrouw. Ik ben een goede [… vul hier je beroep in].

Laat dat je nieuwe overtuiging worden, en er valt een last van je schouders. Een last die we onszelf hebben opgelegd, door iets wat je ouders misschien ooit tegen je hebben gezegd, of je leraar, een collega, vriend of vriendin. Een veelal onbewuste opmerking van iemand, die bij jou binnen is gekomen. 

Maar je bent genoeg. Je bent oke. Zeg het tegen jezelf. Hardop en in je hoofd. Elke dag. 

Om het praktisch te maken, wil ik je deze oefening meegeven. Elke ochtend als je op staat en in de badkamer jezelf tegenkomt in de spiegel, geef je jezelf een glimlach en zeg je, “je ziet er goed uit. Ik ben oke”. Elke keer als je jezelf in een weerspiegeling ziet, in een etalageruit, op de wc op je werk, of savonds voor het slapen gaan bij het tandenpoetsen. Zeg tegen jezelf (mag ook injezelf) “je ziet er goed uit. Ik ben oke.”

Doe dit experiment 2 weken. En laat me dan weten wat het met je gedaan heeft! Ik weet zeker, dat het effect heeft. Want je brein geloofd alles wat je zegt, dus zeg de juiste dingen, kies er voor om jezelf te belonen met de juiste gedachten!

Related Posts

‘De wereld op zijn kop’ is alleen maar een ander perspectief van de waarheid

‘De wereld op zijn kop’ is alleen maar een ander perspectief van de waarheid

Fuck! Ik heb weer gefaald…

Fuck! Ik heb weer gefaald…

Hoe ook jij een echte prinses en cowboy kunt worden.

Hoe ook jij een echte prinses en cowboy kunt worden.

Hoeveel is jouw ‘ja’ waard?

Hoeveel is jouw ‘ja’ waard?

Maurice Zondag


Your Signature

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
%d bloggers liken dit: